torsdag 23. juli 2009

tu.no - Måler karbonfotavtrykket - Teknisk Ukeblad

Nytt bilde (2).bmp En meget interessant artikkel i forhold til klimadebatten. Karbonfotavtrykket er god måte å måle vår påvirkning på klima. Norge (nordmenn) kommet ikke så bra ut, den høye levestandarden og dermed det høye forbruket trekker vårt karbonfotavtrykk opp. Norge har et avtrykk på 14,6 tonn mens Sverige har 11 tonn, land som Bangladesh, Malawi og Mosambik har karbonfotavtrykk nær ett tonn. Arbeidet til forskerne Glen Peters ved CICERO og Edgar Hertwich ved NTNU http://www.carbonfootprintofnations.com/blog.php, illustrerer forbrukets rolle i CO2 regnskapet.

Thomas L. Friedman påpeker i sin bok Hot, Flat, and Crowded at det er forbruket som ar avgjørende (http://www.thomaslfriedman.com/bookshelf/hot-flat-and-crowded): Mange mennesker med et høyt forbruk er klimautfordringens kjerne.

Vi er avhenging av å dreie forbruket mot et lavere og mer bærekraftig forbruk, skal vi klare å redusere faren for en klimakrise. Ufordringen er stor, for som forskerne påpeker må utslippet ned så lavt som rundt et tonn, hvis vi skal klare å hindre en temperaturøkning på 2 grader. Det vil ikke være mulig å nå et slikt mål ved redusert forbruk alene, uten at det vil medføre dramatiske endringer i levestandard. For å nå klimamålene er vi avhengig av å utvikle og bruke teknologi som i langt større grad er CO2 nøytrale. Samtidig må forbruket i større grad være basert på bærekraft.

Det interessante med å se på karbonfotavtrykket slik det gjøres i artikkelen, er at det ikke er landets utslipp som er utgangspunktet, men forbruket. Dermed kommer vår import av elektronikkvarer importert fra og produsert med grunnlag i kullkraft i Kina som en del av vårt CO2 regnskap. Vårt internasjonale ansvar kommer dermed mye tydeligere fram. Som artikkelen påpeker det er de rike landende som har de største karbonfotavtrykkene.

tu.no - Måler karbonfotavtrykket - Teknisk Ukeblad

mandag 20. juli 2009

Transport er en stor utfording for CO2 reduksjon

tu.no - Ti millioner til hydrogenbiler - Teknisk Ukeblad

image For Norge er transport en av de største utfordringene når det gjelder å redusere CO2 utslippene. Å få mer av trafikken over på kollektivløsninger som er CO2 nøytrale er et viktig tiltak i sentrale strøk. Å få fram alternative energi kilder til bilparken er et annet.

Bio drivstoff vil være en viktig kilde, men kan ikke, inne en bærekraftig ramme, erstatte det som i dag utgjøres av fossile drivstoffkilder. Bio diesel og Bio etanol vil imidlertid være viktig for tyngre kjøretøy. For personbiler vil el og hydrogen være gode alternativer. El-bilen sliter med å få fram gode batteriløsninger, batterier som kan lades fort og som gir akseptable kjørelengder. Sannsynligvis vil en finne gode løsninger på dette.

Det har vært lite fokus på hydrogen-bilen, men det er liten tvil om at en hydrogen-bil basert på brenselceller vil være en svært energieffektiv løsning. Utfordringen for hydrogen er å få produksjonen til å være kostnadseffektiv (og CO2 nøytral) og å utvikle lagringsløsninger som gir tilstrekkelig kjørelengde. I denne sammenheng er det beundringsverdig at Akershus Fylkeskommune bevilger 10 millioner til Hynor-prosjektet på Lillestrøm. I dette prosjektet vil en nettopp se på mulighet for alternativ produksjon, alternativ til elektrolyse som er standard i dag hvor en benytter elektrisitet, og lagringsløsninger. Miljøene rundt Kunnskapsbyen Lillestrøm vil være aktive i utviklingen og produksjon av utstyret.

Skal en løse utfordingene inne transport er det viktig av vi satser på alle muligheter hvis ikke vil vi ikke få fram gode alternativer raskt nok.

tu.no - Ti millioner til hydrogenbiler - Teknisk Ukeblad