I en artikkel i Dagsavisen med tittelen – Pump oljepenger inn i grønn kraft hevder økonomiprofessor Erik S. Reinert at en storsatsing på ny teknologi kan dra oss ut av finanskrisen. Med andre ord en stor satsning på å løse klima og energi krisen vil løse finanskrisen.
Når diskusjonen om pensjonsfondet var oppe i SVs landstyret var det flere som ga utrykk for at fondet i langt større grad burde benyttes til investeringer i realøkonomien, til infrastruktur, forskning og næringsutvikling. Regjeringens vedtak om å benytte deler av fondet til investering i fornybar energi er bra, men vil ikke gi en styrkning av næringsutvikling i Norge innen fornybar energi. Fondet vil konkurrere med andre private investorer og venturefond (angeles venture) om å investere i fornybar teknologi, en sektor som hadde en vekst på 20 – 25 % i fjor (New England).
Norge har godt kvalifiserte forskningsmiljøer innen fornybar energi og CO2-håndtering. Norge har gode naturgitte forhold (mye og stabil vind, en lang kyst, rik på biomasse, rik på vannkraft, tilgang på viktige mineraler osv.) og god tilgang på kapital (i oljefondet). Dette gir oss spesielt gunstige forhold for å utvikle en grønn økonomi. Norge ligger langt fremme i forskning og grunnleggende utvikling av teknologi innen fornybar energi og klimatiltak, selv om forskningsmidlene som stilles til disposisjon for utvikling av teknologien er for lave. Dette til tross for de ekstra midler som denne regjeringen har tilført. Utfordringen for utviklingen av en grønnøkonomi – næring innen fornybar teknologi - er ikke knyttet til forskningen, men til utvikling av teknologien. Det ser ut som det er liten vilje fra regjeringen til å utvikle en næring for denne teknologien. Mye av teknologien havner dermed i utlandet.
Skulle en bygge opp en grønn økonomi må regjeringen for det første gi klart utrykk for at en ønsker en satsning på dette området. Det må komme rammefaktorer på plass (feed inn -tariffer, grønne sertifikater el.) som gir investorer tilstrekkelig forutsigbarhet slik at de er villige til å satse her. Det er jo paradoksalt at Statkraft og Hydro, Fred Olsen m.fl. har en stor satsning på fornybar teknologi utenfor Norge. Dernest må det stilles risikokapital til disposisjon for å teste ut teknologier i reell skala, og her trengs det ofte store investeringer i 100-millionerklassen. I tillegg må det legges til rette med lovverk, reguleringer og el-nettettilgang som gjør det mulig å utvikle næringen. I dag stopper mye av stasningen på fjernvarme opp i OED etter anke fra Norsk Teknologi. Slike hindre må regjeringen fjerne.
Det er store muligheter for å kopiere suksessen fra oljeutvinningen, hvor det ble utviklet en næring i verdensklasse, med en rik mengde av underleverandører. Skal dette skje innen vindenergi må regjeringen satse på utvikling av teknologien, starte på land med vindmøller tilrettelegge for møller på grunt vann, bygge ut el-nettet, muliggjøre eksport til utlandet og forske på havmøller. Da kunne det utvikles en leverandørindustri knyttet til vindmøller. Med dagens politikk ender vi som importører av en teknologi som norske forskningsmiljøer og selskap har utviklet og prøvd ut i utlandet. Dette gjelder alle områder innen fornybar teknologi: geoenergi, solenergi, bioenergi og utnyttelse av avfall m.m.
Senterpartiets tåkeprat om et statlig selskap for vind, er en ren avsporing av debatten. Vi har et statig selskap, Statkraft. Det er også tåkeprat å snakke så mye om havmøller som kanskje kommer om 10-15 år, og på denne måten unngå en satsning på vindmøller på land. Fortsetter regjeringen med denne politikken, skusler de bort en mulighet for å løse finanskrisen, utvikle en bærekraftig næring og være med på å løse klima- og energikrisen.
Den forrige regjeringen, med Venstre i spissen, bør ikke hovere - de gjorde heller ikke mye på dette området.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar