Energi utfordringene vi står ovenfor er formidable, og trolig så store at politikerne velger å lukke øynene for utfordringene. Norske politikere har valgt å legge vekt på at ”andre” må gjøre noe, de andre må øke sin produksjon av fornybar energi, de andre må verne skog. Norge vil være med å støtte slike tiltak. Men, å ta fatt i utfordringen med å gi verden ren energi som kan sikre fortsatt velstandsutvikling det ser en bort fra. En slik holdning vil ikke stimulere til å utvikle teknologi for fornybar energi eller redusere bruken av fossil energi.
Energiutfordringen har tre sider:
Den økende bruken av fossil energi påvirker klima og fører til store lokale forurensninger. Klima forhandlingene Cancun viser hvor maktesløse politikeren er til å utvikle en politikk som kan møte denne utfordringen. Norge er ikke noe unntak. Også Norske politikere vil at andre skal gå foran og det skal ikke koste dem noe. Norge har ikke redusert sine klimautslipp. Det holder ikke at vi støtter tiltak for å bevare regnskogen, vi må også komme fram til tiltak som kan redusere utslippene i et land som er blitt rik på utvinning av fossil energi.
1,4 milliarder mennesker er uten tilgang på moderne ren energi. Dette er et stort hinder for økonomisk og sosial utvikling og et stor helse problem. Det dør tilnærmet like mange mennesker fordi de er avhengig av fyring med primitiv biomasse som det dør av tuberkulose og aids, i følge en rapport utarbeidet av FN og IEA. Et av de viktigste utviklingstiltakene vi kan gjøre er å øke tilgangen på ren energi til en pris som også kan betales av folk i utviklingsland. Norge har kompetanse og teknologimiljøer som kunne være sentrale i en slik utvikling hvis regjeringen la til rette for det.
Tilgangen på billig energi er begrenset. Tilgangen på billig fossil energi (kull og olje) er begrenset og utvinning kan ikke øke med takten på etterspørselen. IEA advarte om dette i sin rapport i 2008, 2010 og i år. Resesjonen har ikke ført til en reduksjon i etterspørselen på energi. Energi forbruket har økt og olje prisene nærmer seg igjen 100 dollar fatet. Sannsynligvis vil vi nå en topp i 2015 sier IEA. Det betyr ikke at de mener oljen vil bli borte, men det betyr at den billig oljen blir borte. Dette skyldes bla at investeringen i utvinning av olje er for liten til å demme opp for den økende etterspørselen. I nettutgaven av Teknisk Ukeblad har fysikkprofessor Kjell Aleklett et meget god innlegg om dette. Det er ikke nok olje, sier han.
Vi har knapp tid til å erstatte fossil energi og energi effektivisere oss fra energi utfordringen. Det er enighet om at vi ikke klarer å redusere CO2 utslippene slik at vi hindrer en temperaturøkning på 2 grader. Men, skal vi møte utfordringen med energi mangel er politikerne nødt til å være mer proaktive enn de har vært til nå. Grønne sertifikat vil øke energiproduksjonen i Norge. Men det må støtte til å utvikle og kommersialisere nye energikilder i en mye sterkere grad hvis en skal kunne erstatte olje og kull. Det tar lang tid å utvikle slike løsninger og det tar lang tid å få disse inn på markedene. Norge har en sterk tradisjon i forskning på fornybare energikilder en økt støtte kan gi oss en industriell mulighet som kan bli en ny næringsvei etter oljen.