torsdag 16. desember 2010

Vi har ikke nok olje

Mangel på oljeEnergi utfordringene vi står ovenfor er formidable, og trolig så store at politikerne velger å lukke øynene for utfordringene. Norske politikere har valgt å legge vekt på at ”andre” må gjøre noe, de andre må øke sin produksjon av fornybar energi, de andre må verne skog. Norge vil være med å støtte slike tiltak. Men, å ta fatt i utfordringen med å gi verden ren energi som kan sikre fortsatt velstandsutvikling det ser en bort fra. En slik holdning vil ikke stimulere til å utvikle teknologi for fornybar energi eller redusere bruken av fossil energi.

Energiutfordringen har tre sider:

Den økende  bruken av fossil energi påvirker klima og fører til store lokale forurensninger. Klima forhandlingene Cancun viser hvor maktesløse politikeren er til å utvikle en politikk som kan møte denne utfordringen. Norge er ikke noe unntak. Også Norske politikere vil at andre skal gå foran og det skal ikke koste dem noe. Norge har ikke redusert sine klimautslipp. Det holder ikke at vi støtter tiltak for å bevare regnskogen, vi må også komme fram til tiltak som kan redusere utslippene i et land som er blitt rik på utvinning av fossil energi.

1,4 milliarder mennesker er uten tilgang på moderne ren energi. Dette er et stort hinder for økonomisk og sosial utvikling og et stor helse problem. Det dør tilnærmet like mange mennesker fordi de er avhengig av fyring med primitiv biomasse som det dør av tuberkulose og aids, i følge en rapport utarbeidet av FN og IEA. Et av de viktigste utviklingstiltakene vi kan gjøre er å øke tilgangen på ren energi til en pris som også kan betales av folk i utviklingsland. Norge har kompetanse og teknologimiljøer som kunne være sentrale i en slik utvikling hvis regjeringen la til rette for det.

Tilgangen på billig energi er begrenset. Tilgangen på billig fossil energi (kull og olje) er begrenset og utvinning kan ikke øke med takten på etterspørselen. IEA advarte om dette i sin rapport i 2008, 2010 og i år. Resesjonen har ikke ført til en reduksjon i etterspørselen på energi. Energi forbruket har økt og olje prisene nærmer seg igjen 100 dollar fatet. Sannsynligvis vil vi nå en topp i 2015 sier IEA. Det betyr ikke at de mener oljen vil bli borte, men det betyr at den billig oljen blir borte. Dette skyldes bla at investeringen i utvinning av olje er for liten til å demme opp for den økende etterspørselen. I nettutgaven av Teknisk Ukeblad har fysikkprofessor Kjell Aleklett et meget god innlegg om dette. Det er ikke nok olje, sier han.

Vi har knapp tid til å erstatte fossil energi og energi effektivisere oss fra energi utfordringen. Det er enighet om at vi ikke klarer å redusere CO2 utslippene slik at vi hindrer en temperaturøkning på 2 grader. Men, skal vi møte utfordringen med energi mangel er politikerne nødt til å være mer proaktive enn de har vært til nå. Grønne sertifikat vil øke energiproduksjonen i Norge. Men det må støtte til å utvikle og kommersialisere nye energikilder i en mye sterkere grad hvis en skal kunne erstatte olje og kull. Det tar lang tid å utvikle slike løsninger og det tar lang tid å få disse inn på markedene. Norge har en sterk tradisjon i forskning på fornybare energikilder en økt støtte kan gi oss en industriell mulighet som kan bli en ny næringsvei etter oljen.

tirsdag 16. november 2010

Energi 2010 konferansen

ENERGI 2010Deltok på Energi 2010 som KS Bedrift, Energi Norge, LVK og defo samarbeider om. Dette er en konferanse for kraftbransjen som i størst grad tiltrekker seg deltakere fra de mindre selskapene.

Åpningen ved Jørgen Randers satt det hele i perspektiv, ”Klima debatten er der samme som energidebatt …. Det er energiproduksjon som utgjør den store forskjellen.” Han avviste klart at CO2 prising ville løse problemet og etterlyste en handling fra regjeringen rundt 6 punkter som ville reduser norske utslipp og øke fornybarproduksjonen i Norge. Dette ville ikke koste mer en 1% av statsbudsjettet.

Innlegget ble etterfulgt av Advokat Stein Erik Stinessen. Her var det ikke no tro på økt kraftutbygging som en løsning på klimakrisen, det hele er drevet av en ”klima frelst miljøbevegelse” som støtter en ”formidabel” utbygging av vannkraft. Det er lenge siden jeg har hørt et så tendensiøst, og ensidig innlegg uten at noen fikk svare på det. Kristian Plassen fra EnergiNorge fikk en liten replikk, men han kunne ikke mot gå de mange feilopplysninger og skjevheter som var i innlegget. Stinessen kunne på ingen måte se energi bransjen som en løsning på klimautfordringen, han valgte å se bort fra energikrisen og de næringsmuligheter det ligger i utvikling av fornybar energi i Norge. Stinessen har rett i en ting og det er at en slik satsning vil påvirke miljøet/naturen, men det gjør all industri og denne påvirkningen må kontrolleres. Stinessen problematiserte ikke rundt dette spørsmålet, han tordnet i vei med en evig propaganda mot økt vannkraftutbygging, mot vindkraft, småkraft og nye kraftlinjer.

Dagen ble avsluttet med en debatt hvor bla. Siri Meling fra høyre og Erling Marthinsen fra Ymber AS. Melings viktigste poeng var at ”Statkraft er for stort” det må splittes opp og reduseres i Norge. De er for dominerende til at markedet kan virke på en god måte, mente hun. Jeg kan ikke se hvordan satsning på fornybar energi kan bli bedre med et mindre Statskraft, det er vil ikke de som er hindringen. Til nå har Statkraft vært en motor i utviklingen av fornybar energi i Norge. I det siste har jeg hat en økende bekymring for denne satsningen fordi det ser ut til at selskapet konsentrere seg mer og mer om kun vannkraft produksjon og dermed ikke blir den nødvendige motoren norsk fornybar energi trenger. Men, et mindre Statkraft vil ikke bedre dette. Martinsen, som er fra et lite selskap, avviste dette også. ”Vi trenger Statkraft som en nasjonal motor, samtidig som vi trenger de små lokale selskapene som vil satse lokalt” sa han.

Jeg våknet virkelig når Meling sa at de kommunene som solgte sine kraftselskap tok dårlige beslutninger. Hun ble spurt om det nå var offisiell Høyre politikk. Til dette gjentok hun bare at salg var en dårlig beslutning og at høyre ikke hadde vært for dette. Det tror jeg er nytt for mang i kommune og fylkesting, men hvis høyre har endret mening her så er det bra.

torsdag 11. november 2010

Norske selskap markerte seg på fornybar konferanse i Boston

clean energy 2010 I samarbeid med Innovasjon Norge og NEREC inviterte OREEC for andre år på rad, utvalgte norske bedrifter innen fornybar energi til å være med på ”The Sixth Conferense on Clean energy” i Boston USA. Konferansen samler 500 til 600 delegater fra teknologi- og venturemiljøene. De tre bedriftene som var med var vinnerne av NEREC Innovation Award, den svenske Ecospark AB og den norske ZEG Power AS, i tillegg til Langlee Wave Power AS. Bedriftene fikk gjennom deltagelsen en god anledning til å bli kjent med forholdene i USA og opprette kontakter.

Clean energy konferansen i Boston har i tilegg til det faglige/tekniske programmet inne fornybar energi, et sterkt fokus på næringsutvikling. Det er flere sesjoner om finansiering og kommersialisering i tilegg til Pitching sesjonene.

De norske bedriftene deltok alle i pitching sesjonene hvor de IMG_0990sammen med rundt 30 andre selskap, hadde 10 minutter på å presentere seg. Tilhørerne på denne sesjonen er i stor grad investorer, investorrepresentanter og teknologisk interesserte. Konferansen samler de ledene miljøene fra New England og Boston området, som MIT, UMASS mfl.. Persnetasjonen fra de norske deltakerene var veldig gode, og selskapne ble lagt merkt til å fikke en rekke henvedelser i etterkant.

Innovasjon Norge i Boston, ved Ron Sutherland hadde forbredt et Deepak1seminar for de norske deltagerne dag før konferansen. Seminar ga en innføring i det Amerikanske miljøet og møter med leden representanter for næringsutviklingsaktører (bla Abi Barrow fra MTTC) og venture selskaper (bla Deepak Kuma fra General Catalyst) i tillegg til en rekke sentrale organisasjoner i området (bla. New England Clean Energy Councill). Deltakeren fikk i løpet av en kort dag en god oversikt over trender, muligheter, krav og ikke minst hvordan det forventes at en agerer i det amerikanske miljøet.

Langlee Wave Power fikk også anledning til å delta på Marine Renewables Seminar, hvor ledene miljøer i USA var representert.

Det generelle inntrykket etter de faglige seminarene under Clean energy konferansen er at Europa og Norge ligger langt fremme på teknologi utviklingen. Mye av dette henger sammen med at vi har regulatoriske rammer som fremmer fornybar energi og bærekraftig utvikling. Det oppleves ikke alltid slik som norsk aktør, men utenfra virker det annerledes. Som et enkelt eksempel kan nevnes at effektive søppelhåndtering som gir grunnlag for energi og gassproduksjon mangler i flere stater i USA. Et annet moment ar at energiprisene er svært lave i USA, dette kombinert med liten vilje til å skape markeder ved regulatoriske tiltak gir liten stimulering i utviklingen av fornybar energi.

Dette gir norske bedrifter en unik mulighet til å komme inn med sine produkter og løsninger på et stort marked som er i endring. For om USA nå etter valget ser ut til å gi klimaskeptikerne mer makt, er energi og energisikkerhet fortsatt aktuelle tema. Det kommer til å gå langsommere en tid, men fokuset (behovet) for fornybar energi vil med tiden øke.

Norske teknologiske løsninger, norske kompetansemiljøer har mye å bidra med og konferansen i Boston gir en god mulighet for å få dette fram. Konferansen gir en god mulighet til å treffe sentrale personer innen de industriellemiljøene (for eksempel BP) og investormiljøer som RockPort Capital Partners og Kleiner Perkins Caufield & Byers. For oss var det spesielt interessant å treffe de finansielle miljøene og se hvordan de arbeider med innovasjon og kommersialisering.

For OREEC er hovedmålet med deltagelse å fremme norsk industri i USA. Konferansen gir en god anledning til dette, både ved at den på kort tid gir en god innsikt i amerikanske forhold, samtidig som den gir norske selskaper en mulighet til å presentere seg for miljøene i USA. Clean energy konferansen er ikke så stor at en risikerer å bli borte i massen, samtidig deltar de viktigste miljøene fra østkysten her. OREEC vil sammen med Innovasjon Norge utvikle konseptet og invitere flere norske bedrifter med og arbeide for at de også kan holde hovedpresentasjoner på konferansen.

torsdag 4. november 2010

ZEG Power kan redusere UASs energiforbruk med 12%

IMG_0990ZEG Power presenterte sin teknologi for utslipps fri produksjon av elektrisitet og hydrogen basert på en alle former for karbon, for eksempel naturgass eller deponigass. Til stede var investorer og teknologer under Clearing Energy konferansen i Boston. Allerede får presentasjonen hadde ZEG Powers løsningen tiltrukket seg flere til utstillingen de hadde. Det var både investorer og teknologer som arbeider med fornybar energi. På konferansen deltar over 600 personer fra østkysten, og ikke minst fra miljøene rundt MIT og UMASS som begge har en høy profil innen fornybar energi. ZEG powers løsningen, som alene kan redusere energiforbruket i USA med 12% ble møtt med stor interesse under konferansen. Bjørg Andresen representerte ZEG Power på konferansen og Lars Bjørn Larsen presenterte løsningen, begge fra IFE.

Vind prosjekt i USA motarbeidet av olje og kullindustrien

Ny dag på The Sixth Conference on Clean Energy i Boston US, med en innledning av Jim Gordon president for Cape Wind. Han har i 10 år kjempet for dette vind prosjektet som nå ser ut til å blir realisert. Prosjektet har hele tiden blitt aktivt motarbeidet av kull og oljeindustrien, noe som er dokumenter i en bok om prosjektet av Wendy Williams og Robert Withcomb . Kull og oljeindustrien har finansiert grupper og personer som har vært mot prosjektet, med en åpen lommebok for å leie inn medierådgiver osv. Det har i følge Jim Gordon ført til at prosjektet har vært i en ørkesløs kamp for å bli realisert. På grunn av Guvernørens støtte ser det nå endelig ut til å bli realisert.

At fornybar energi aktivt motarbeides av kull og olje industrien er ikke noe nytt, men gir utrykk for en svært kortsiktig og profittfokusert politikk.

onsdag 3. november 2010

Langlee får oppmerksomhet for sin bølgekraft løsning på konferanse i Boston

Langlee Wave Power holdt i dag en presentasjonå Clean EnergyBoston 2010 011 Conferansen som tiltrakk seg mye oppmerksomhet. Cathrine Bryøen holdt en presentasjon som var meget god og som dermed fikk fram budskapet hun hadde, de kjenner offshore, de har gode løsninger og det har en god plan for videreutvikling av selskapet. Det er stor oppmerksomhet rund offshore teknologier i USA og Langlees løsning for bølgekraft passer veldig godt inn her. Bra presentasjon for Norge.

Vinneren av NEREC Innovation Award presenterte i dag på konferanse i Boston

Vinneren av NEREC Innovation Award Ecospark AB holdt presentasjonBoston 2010 022 om sin LED teknologi. Dette er en teknologi som er billigere i produksjon og som gir bedre lys enn dagens teknologi. Fra et energi effektiviserings perspektiv er dette gode løsninger, det var også grunne til at Ecospark med Hans Lindberg fikk stor oppmerksomhet.

Valget skaper usikkerhet i utviklingen for fornybar energi i USA

Åpningen av The Sixth Conference on Clean Energy var en kommentar på valget. Resultatene fra valget i går førte til at Republikaneren mistet flertallet i The House og knapt beholder flertallet i Senatet. Flere mener at dette vil ha betydning for utviklingen av fornybar energi i USA.

Flere av de representantene som nå kommer inn er fornektere av klima endringene. Melanie Kenderdine, direktør ved MIT Energy Initiativ og sentral i energi departementet under Clinton, mente valget ville ha en stor innvirkning spesielt pga at så mange klimafornektere, inkludert den kommende speaker for The House, er inne. Den store driveren for fornybar energi i USA har vært stimulipakken, det vil ikke bli gjentatt nå sa hun. Også i flere stater tar klimafornekter over, noe hun mente ville føre til at staten vil få mindre driv i dette arbeidet. Peter Rothstein fra New England Clean Energy Concile la vekt på at det ikke er en så stor endring, vi er tilbake der vi var for 2 år siden og det er nå opp til statene å ta initiativet, sa han. California og Massachusetts har tatt initiativ og vil fortsette med det. Men, det betyr at det vil gå sakte fremover, vi får ikke en pris på karbon som ville ha akselerer utviklingen. Melanie påpekte at selv ikke under Bush var det en klimafornektelse i administrasjonen, at så mange nå var i sentrale posisjoner vil gjøre det vanskelig.

Valget har skapt en stor usikkerhet og farten i utviklingen ser ut til å avta i årene fremover. Samtidig ser det ikke ut til at det vil bli en endring i de statene som tidligere har vært driver her.

torsdag 28. oktober 2010

SV-strid om regjeringsmakt - Nyheter - Politikk - Aftenposten.no

Aftenposten refererer i dag forslaget til nytt prinsipprogram og legger vekt på de dissenser som er sentrale i forslaget. Komiteen har valgt å ta opp sentrale spørsmål, spørmål som har muligheten for å skape opprivende debatter i partiet. Jeg er ikke sikker på om det er lurt av flertallet i komiteen å presse fram disse debattene nå som SV ligger dårligere an enn noen gang tidligere.

Flertallet med Bådrd Vegar i spissen ønsker å ha et avsnitt om regjeringdeltakelse med i programmet. Etter min mening et helt unødvendig vedtak, alle partier vil av natur søke makt for å få realisert sin politikk. Når en vil ha det inn i prinsipprogrammet må det være i erkjennelsen av at ikke alle til en hver tid ser regjeringsdeltakelse som en mulighet for å realisere politikken. Debatten tas opp etter at en har sittet i regjering i 8 år, uten store diskusjoner, hvor SV stort sett har gjort det dårlig. Realisert lite vesentlig politikk og falt på meningsmålingene som en sten. Den eneste grunne til å ville presse inn dette må være for å kunne hinder debatter om regjeringsdeltagelse ved senere. Min erfaring er at det er nettopp slik prinsipprogrammet brukes, for å hindre debatt inne spesielle områder når det passer.

Så ønsker flertallet at partiet skal dreies fra sosialismen og til et mer sosialliberalt parti. Dette kommer tydelig fram i hvordan flertallet ønsker at en skal forholde seg til ideelle organisasjoner. Endringen av politikken her er tydeligere en dreining fra et sosialistisk kollektivt synspunkt til et som retter seg mer mot et system basert på veldedighet. At mange SVere arbeider og gjør en god jobb i slike organisasjoner er en helt annen sak, som ikke bør påvirke SV grunnleggende samfunnssyn.

Et annet tema som vil skape mye debatt er forholdet til fredsopprettende styrker. I programmet kanalisert inn i en støtte til FN. At Bård Vegar nå snur seg fra fredsopprettende styrker fra NATO til FN overasker ikke og viser ar en ikke har lært noe av operasjonene (krigene) som Norge var engasjert i på Balkan, i Irak og Afghanistan. En kanaliserer troen på fredsopprettende styrker, troen på at en en skape fred, demokrati og likestilling gjennom krig over til en støtte til FN. SV har i hele tiden vært en sterk støtte spiller for FN, synspunktene som her kommer fram fra flertallet er helt unødvendig og kunne skapt for å redde skinnet til de som lenge har støttet krig for fred.

Disse debatten blir interessante, men jeg tror komiteen har undervurdert sprengstoffet i disse opprivende diskusjonene som vil drei SV klart mot høyre.

SV-strid om regjeringsmakt - Nyheter - Politikk - Aftenposten.no

torsdag 12. august 2010

– Miljøsjarlatanar får styre | www.firdaposten.no

Har vi vorte så fisefine at vi ikkje toler å sjå resultatet av vårt eige forbruk? sier Knut Reinset

Knut Reinset, varaordfører i Sunndal har et poeng, selv ok jeg ikke er enig i alt han sier her er det en god karakteristikk av den debatten som rundt kraftledningen i Hardager. Lars Thues kommentarer i opplaget i Klassekampen i går var også på sin plass. Energi forsyningen og energi sikkerhet er viktig og vanskelig, men debatten rundt kratledningen i Hardanger har blitt svært useriøs. Les dette intervjuet:

http://www.firdaposten.no/Innenriks/Politikk/article5219229.ece

tirsdag 10. august 2010

Kabel eller luftspenn i Hardanger

Debatten om kraftlinjene i Hardanger går hett. Som et innspill i denne og SVs vedtak om å legge høyspent kabler i bakken er det en god utredning fra National Grid om utfordringen rundt nedgravd kabel og luftkabler.

Nedgravde kabler vil ikke være visuelt synelige, men har også betydelige påvrikninger på naturen, både i anleggsperioden og etterpå i form av påvrikning på fauna, anlegging av vei og servise og kontroll punkter. Nå er nok nedgraving av kabler noe mer komplisert og kostbart i Norge pga. fjell enn i England. Men, poenget her er at påvirkningen på naturen som regle er større en ved luftspenn hvor påvirkningen stort sett er knyttet til de visuelle.

Her finner du utredningen:

http://www.nationalgrid.com/NR/rdonlyres/A7B84851-242F-496B-A5E8-697331E15504/36546/UndergroundingTheTechnicalIssues3.pdf

Nå er ikke sjøkabel dekket her. Problemet med sjøkabel er stort sett knyttet til forsyningssikkerheten og tiden det tar og reparere kablene.

fredag 9. juli 2010

Gasskraftverket strupes av avgifter

Under overskriften ”avgifter struper Kårstø” i DN klager Naturkraft over redusert lønnsomhet. Kunne det vært mer gledelig.

clip_image002DN har i dag en svært oppløftende artikkel hvor Naturkraft klager over at ny avgift på innenlands bruk av naturgass og begrensninger i CO2 kvoter vil redusere deres lønnsomhet og produksjon.

Jeg har hele tiden ment at vi burde latt Gasskraftverket bli styrt av normale økonomiske prinsipper inkludert gassavgift og CO2 avgift. Dette vil føre til at lav produksjon ved gasskraftverket fordi det vil ha lav lønnsomhet. Naturgass argumenterer for at Kårstø reduserer CO2 utslippene globalt, ved at Norge importerer mindre el produsert ved Europeiske varmekraftverk. Dette er vel en sannhet med modifikasjoner, for hvis gasse eksporteres og erstatter kull så reduseres CO2 utslippen like mye. Det andre er at hvis de Europeiske kraftverkene er CHP anlegg (produserer både strøm og varme til fjernvarme) så er energieffektiviteten og CO2 utslippsreduksjonen høyere.

Lars Haltbrekken har rett i sin kommentar ”Utmerkete og meget gledelig om det blir stans på Kårstø”. Dette er langt mer effektivt enn en forurensende og energikonsumerende rensing av CO2 fra gasskraftverkene.

torsdag 11. februar 2010

tu.no - Demper forventningene til vindkraft - Teknisk Ukeblad

Aslaug haga Lederen i IEA har i flere år forsøkt å påpeke at vi nærmer oss en energikrise. Det har hatt liten innvirkning på Norsk politikere og politikk. Noe av det skyldes vår energimiks med 60% fornybar energi. Den norske sektoren er jo nærmest 100% fossil og vil være avhengig av alternative energikilder.

For kort tid siden var den engelske energiministeren ute å sa at de ville ha en energi krise allerede i 2015. Og med en energimiks på 3% fornybart blir jo driveren for å finne nye løsninger betraktelig sterkere enn de er i Norge.

Det som er problemet er at norske politikere ikke ser mulighetene. Norge har en stor mulighet i å produsere fornybar energi, og i å utvikle teknologi for effektiv produksjon og overføring av fornybar energi. I stedet ser vi at England for eksempel gjennom NAREC http://www.narec.co.uk/ har en sterk og bevist satsning på å skape en grønn økonomi. England har i tillegg gode støttordninger for å skape et marked for denne teknologien og energien. Dermed skaper de forutsigbarhet for industrien og utløser investeringsvilje fra industrielle aktører. Et godt eksempel er Statoil og Statkrafts engasjement i vindkraftprosjektet Doggerbank. Den norske regjeringen gjorde det stikk motsatte ved å innføre en avgift på biodiesel, det har ført til at alle som lurte på om de ville satse på produksjon av alternativ drivstoff nå er tilbakeholdende.

Norge med sine store muligheter inne Bio, Vann og Vind blir hengende etter og ser ut til å miste den industrielle muligheten. Vi mister muligheten til å bygge opp en industri og sikre arbeidsplasser i Norge.

tu.no - Demper forventningene til vindkraft - Teknisk Ukeblad

torsdag 4. februar 2010

Olje- og energidepartementet - Norge går inn i samarbeid om nettutvikling i Nordsjøen - MyNewsdesk

Et utviklet og avansert nett i Nordsjøen er grunnleggene for å kunne utnytte de fornybare energiressursene Norge har, og et slikt nett vil legge et viktig grunnlag for å bygge ut en næring basert på fornybar energi. Bildet viser EWAs forslag til Nordsjønett.

Et utviklet nett i Nordsjøen vil gi store muligheter for å kunne eksportere norsk fornybar energi. Dette alene vil gi Norge gode inntekter etter at Olje- og gassalderen er forbi. Samtidig tilføres Europa sterkt tiltrengt fornybar energi. For England med 3% fornybar i sin energi miks er en slik tilførsel helt avgjørende for å kunne nå målene inne utslippsreduksjon og energiproduksjon de har satt. Artikkelen i dagens Teknisk Ukebla (nett) sier mye om dette, Frykter energikrise fra 2015.

Nettet kan gi et god dytt i utviklingen og utbyggingen av fornybar energi i Norge. Denne har til nå vært bremset av en uberettiget frykt for et energi ”overskudd” i årene framover. Norge har rikelig med alternative fornybar ressurser både innen biomasse, vind og vannkraft som kan utnyttes i bedre og i større grad enn i dag.

En satsning på nye fornybare energikilder i Norge kan gi et godt grunnlag for en industri for å utnytte og utvikle en ”fornybarteknologi” som Norge allerede er verdensledende innen.

Det er svært positivt at regjeringen slutter seg til samarbeidet i Nordsjøen og det gir norsk industri inne fornybarenergi god grunn til å se noe lysere på situasjonen framover.

Olje- og energidepartementet - Norge går inn i samarbeid om nettutvikling i Nordsjøen - MyNewsdesk