Intervjuet med energihistoriker Lars Thue i siste nummer av Attacs tidskrift har skapt debatt i SV. Thues utgangspunkt er at 20 år med markedsliberalisering av norske energiverk og strømforsyning har gitt dyrere strøm til forbrukerne. Mitt utgangspunkt er at dette ikke nødvendigvis er et onde og et energi bør følge markedspriser som alle andre varer. Debatten gir SV et signal om og et grunnlag for å utvikle en helhetlig og miljøvennlig energipolitikk.
Det er noe merkelig i at SV er for at bensinprisene skal øke, ut i fra at det vil redusere forbruket. Men, det ser ut til at SV er for at prisene på elektrisitet skal være lave slik at forbruket her kan øke (eller holdes høyt). De lave prisene vi fortsatt har (i gjennomsnitt) hindrer energieffektivisering og spredning (diversifisering) av norsk energi produksjon. En ser dermed ut til å se bort fra at all produksjon av energi har miljø konsekvenser, inkludert vannkraft, vindkraft, bølgekraft, bioenergi m.m.. Og at vår import, som vi nå er avhengig av er basert på kullkraft og kjernekraft som har store miljøkonsekvenser.
En annen diskusjon er om den planøkonomien som lå til grunn for strømprisene til forbruker tidligere var lave, om den virket etter hensikten (hva den nå var) og om liberaliseringen har gitt den effekt en ønsket. Bortsett fra en reell prising av norske kraftverk og en stor fortjeneste til norske kommuner og stat (det er de som er profittjegerne her), så har det ikke gitt den investering i fornybar energi som en ønsket. Spesielt har det ikke gitt de investeringer i nettet som det er behov for. På oppdrag fra OED leverte et utvalg ledet av Torstein Bye ved SSB en rapport som foreslo justeringer i liberalisering slik at liberaliseringen ga den ønskede effekten. (http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7404254). De økte kraftprisene har ikke ført til at forbrukere og utbyggere har endret sin ensidige bruk av strøm til oppvarming. En økt bruk av biomasse til fjernvarme og oppvarming ville ha avhjulpet den strøm krisen vi nå har, både for den enkelte forbruker og for energisikkerheten totalt.
Skal SV ha troverdighet i energipolitikken (miljøpolitikk) må partiet gå bort fra den planøkonomisk tankegang. SV trenger ikke å være en pådriver for liberalisering, men det er ingen gode grunner for at energi (elektrisk) skal holde utenfor markedet og at forbruk av energi skal subsidieres. SV må også slutte med sin konsekvente motstand mot all utbygging av vannkraft og kraftlinjer. Til tross for energieffektivisering vil behovet for energi øke, bla vil omlegging av transport til el føre til økt forbruk. Norge har et ansvar for å øke andelen av fornybar energi også for eksport til Europa. SV må da vurdere om en ønsker å basere seg på import av kullkraft og kjernekraft eller bygge ut vannkraft, vindkraft og øke andelen bioenergi. SV må være villig til å se på hele kraftsystemet og vurdere dette i forhold til de enkelte prosjektene. SV må være villig til å se kraftproduksjonen i et næringspolitisk sammenheng og hvilke muligheter fornybar energi produksjon kan gi norsk industri.
Samtidig må SV ikke falle for fristelsen til å støtte Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi, som nærmest vil kutte alle kabler til utlandet (sp representant Ola Borten Moe står for samme populistiske linje). På grunn av vår ensidige avhengighet av vannkraft er vi sårbare når regn og snø uteblir samtidig som kalde vintre øker forbruket av elektrisitet til oppvarming. Vi er i perioder helt avhengig av import av strøm og de vi importerer fra ønsker selvfølgelig å importere norsk regulert, ren kraft når de har behov for det. Dette øker fornybar andelen i Europa, gir Norge gode inntekter og sikrer norsk kraftleveranse. Når Sande hevder at vi netto eksporterer energi er det rett når han regner med gass, men vi var i 2010 en netto importør av strøm. I 2010 var det kun i oktober at vi eksporterte strøm, resten av året importerte vi strøm. Blir resten av vinteren like nedbørsfattig som til nå, ser det ut til at vi også for 2011/2012 blir en netto importør.
De utfordringer vi står ovenfor, både i forhold til å øke fornybarandelen av energi og i forhold til den akutte mangelen på norsk vannkraft, er det en god anledning for SV til å utvikle og trekke opp en energipolitikk som legger vekt på å øke andelen av fornybar energi. En politikk som sikrer energiforsyningen til forbrukerne og som hindrer de store variasjoner i strømprisene. Og en politikk som stimulerer til energieffektivisering.
Det er noen ting vi mennesker trenger som basisvarer.
SvarSlettVi trenger mat. Vi trenger varme og vi trenger transport.
Denne regjeringen har gitt kanskje tidenes beste lønnsoppgjør til bøndene. Ære være dem for det. Men, finansieringen har ikke gått inn i statsbudsjettet, det har blitt lagt rett på matvarene.
Dette fører til at allerede dyre matvarer har blitt enda dyrere.
Jeg har en god jobb, god inntekt som er godt over gjennomsnittet og dette plager meg fint lite.
Min venninne har blitt deprimert og selv skader. Hun er midlertidig ung ufør. Det plager henne.
Vi har ikke så dyr strøm i Norge internasjonalt sett. Men - vi har noen spesielle caser i Norge. Vi har hatt en lav strømpris fordi vi har så god tilgang til strøm. Derfor virker økningen så drastisk.
Det er også slik at mange boliger har blitt godkjent av offentlige instanser med kun elektrisitet som oppvarming. Dette er et ansvar som det offentlige må ta.
De må gjerne si "Sorry - vi så ikke dette komme", men det fratar man ikke for ansvaret.
Norge er også et kaldere land enn "internasjonalt" og vi har behov for mer oppvarming enn i Tyskland, Frankrike, Spania, ja til og med Danmark.
Derfor må vi vise hensyn.
Prisene er internasjonalt satt. Det vi kan regulere her er nettleien. Den bestemmer vi fint selv.
Ved å redusere nettleien vil min uføre venninne få råd til middag hver dag. Jeg blåser i dette selv og betaler gjerne til "fellesskapet", men dette er tøft for de med lite.
Til slutt kommer dette med transport.
Igjen bor vi i et vanskelig land og dette må vi akseptere. Jeg skjønner at alle gode SVere kjører elbil. Men, det er folk som bor oppover i Gudbrandsdalen. I Møre og Romsdal. I Hallingdalen.
De kan ikke kjøre elbil og om de skal komme seg frem må mange av dem til og med ha firehjulsdrift.
Ja - selv alenemødre der har behov for å komme seg frem. Barna må ha melk, de skal i barnehage og skole. Man kan ikke ta en buss som går nede i hovedveien et par ganger i døgnet til dette.
Derfor : Mener man virkelig at man skal gjøre noe med de som har lite i Norge så må man redusere prisene på livsnødvendigheter.
Redusere mat, nettleie og bilavgifter.
Man får heller ta det igjen på vin, skatter, flyskatter osv.
Jeg har god råd. Jeg betaler gjerne. Men vil ikke se at venninna mi ikke har råd til middag hver dag.
Godt innlegg. Gode poenger.
SvarSlett