tirsdag 16. november 2010

Energi 2010 konferansen

ENERGI 2010Deltok på Energi 2010 som KS Bedrift, Energi Norge, LVK og defo samarbeider om. Dette er en konferanse for kraftbransjen som i størst grad tiltrekker seg deltakere fra de mindre selskapene.

Åpningen ved Jørgen Randers satt det hele i perspektiv, ”Klima debatten er der samme som energidebatt …. Det er energiproduksjon som utgjør den store forskjellen.” Han avviste klart at CO2 prising ville løse problemet og etterlyste en handling fra regjeringen rundt 6 punkter som ville reduser norske utslipp og øke fornybarproduksjonen i Norge. Dette ville ikke koste mer en 1% av statsbudsjettet.

Innlegget ble etterfulgt av Advokat Stein Erik Stinessen. Her var det ikke no tro på økt kraftutbygging som en løsning på klimakrisen, det hele er drevet av en ”klima frelst miljøbevegelse” som støtter en ”formidabel” utbygging av vannkraft. Det er lenge siden jeg har hørt et så tendensiøst, og ensidig innlegg uten at noen fikk svare på det. Kristian Plassen fra EnergiNorge fikk en liten replikk, men han kunne ikke mot gå de mange feilopplysninger og skjevheter som var i innlegget. Stinessen kunne på ingen måte se energi bransjen som en løsning på klimautfordringen, han valgte å se bort fra energikrisen og de næringsmuligheter det ligger i utvikling av fornybar energi i Norge. Stinessen har rett i en ting og det er at en slik satsning vil påvirke miljøet/naturen, men det gjør all industri og denne påvirkningen må kontrolleres. Stinessen problematiserte ikke rundt dette spørsmålet, han tordnet i vei med en evig propaganda mot økt vannkraftutbygging, mot vindkraft, småkraft og nye kraftlinjer.

Dagen ble avsluttet med en debatt hvor bla. Siri Meling fra høyre og Erling Marthinsen fra Ymber AS. Melings viktigste poeng var at ”Statkraft er for stort” det må splittes opp og reduseres i Norge. De er for dominerende til at markedet kan virke på en god måte, mente hun. Jeg kan ikke se hvordan satsning på fornybar energi kan bli bedre med et mindre Statskraft, det er vil ikke de som er hindringen. Til nå har Statkraft vært en motor i utviklingen av fornybar energi i Norge. I det siste har jeg hat en økende bekymring for denne satsningen fordi det ser ut til at selskapet konsentrere seg mer og mer om kun vannkraft produksjon og dermed ikke blir den nødvendige motoren norsk fornybar energi trenger. Men, et mindre Statkraft vil ikke bedre dette. Martinsen, som er fra et lite selskap, avviste dette også. ”Vi trenger Statkraft som en nasjonal motor, samtidig som vi trenger de små lokale selskapene som vil satse lokalt” sa han.

Jeg våknet virkelig når Meling sa at de kommunene som solgte sine kraftselskap tok dårlige beslutninger. Hun ble spurt om det nå var offisiell Høyre politikk. Til dette gjentok hun bare at salg var en dårlig beslutning og at høyre ikke hadde vært for dette. Det tror jeg er nytt for mang i kommune og fylkesting, men hvis høyre har endret mening her så er det bra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar