torsdag 11. november 2010

Norske selskap markerte seg på fornybar konferanse i Boston

clean energy 2010 I samarbeid med Innovasjon Norge og NEREC inviterte OREEC for andre år på rad, utvalgte norske bedrifter innen fornybar energi til å være med på ”The Sixth Conferense on Clean energy” i Boston USA. Konferansen samler 500 til 600 delegater fra teknologi- og venturemiljøene. De tre bedriftene som var med var vinnerne av NEREC Innovation Award, den svenske Ecospark AB og den norske ZEG Power AS, i tillegg til Langlee Wave Power AS. Bedriftene fikk gjennom deltagelsen en god anledning til å bli kjent med forholdene i USA og opprette kontakter.

Clean energy konferansen i Boston har i tilegg til det faglige/tekniske programmet inne fornybar energi, et sterkt fokus på næringsutvikling. Det er flere sesjoner om finansiering og kommersialisering i tilegg til Pitching sesjonene.

De norske bedriftene deltok alle i pitching sesjonene hvor de IMG_0990sammen med rundt 30 andre selskap, hadde 10 minutter på å presentere seg. Tilhørerne på denne sesjonen er i stor grad investorer, investorrepresentanter og teknologisk interesserte. Konferansen samler de ledene miljøene fra New England og Boston området, som MIT, UMASS mfl.. Persnetasjonen fra de norske deltakerene var veldig gode, og selskapne ble lagt merkt til å fikke en rekke henvedelser i etterkant.

Innovasjon Norge i Boston, ved Ron Sutherland hadde forbredt et Deepak1seminar for de norske deltagerne dag før konferansen. Seminar ga en innføring i det Amerikanske miljøet og møter med leden representanter for næringsutviklingsaktører (bla Abi Barrow fra MTTC) og venture selskaper (bla Deepak Kuma fra General Catalyst) i tillegg til en rekke sentrale organisasjoner i området (bla. New England Clean Energy Councill). Deltakeren fikk i løpet av en kort dag en god oversikt over trender, muligheter, krav og ikke minst hvordan det forventes at en agerer i det amerikanske miljøet.

Langlee Wave Power fikk også anledning til å delta på Marine Renewables Seminar, hvor ledene miljøer i USA var representert.

Det generelle inntrykket etter de faglige seminarene under Clean energy konferansen er at Europa og Norge ligger langt fremme på teknologi utviklingen. Mye av dette henger sammen med at vi har regulatoriske rammer som fremmer fornybar energi og bærekraftig utvikling. Det oppleves ikke alltid slik som norsk aktør, men utenfra virker det annerledes. Som et enkelt eksempel kan nevnes at effektive søppelhåndtering som gir grunnlag for energi og gassproduksjon mangler i flere stater i USA. Et annet moment ar at energiprisene er svært lave i USA, dette kombinert med liten vilje til å skape markeder ved regulatoriske tiltak gir liten stimulering i utviklingen av fornybar energi.

Dette gir norske bedrifter en unik mulighet til å komme inn med sine produkter og løsninger på et stort marked som er i endring. For om USA nå etter valget ser ut til å gi klimaskeptikerne mer makt, er energi og energisikkerhet fortsatt aktuelle tema. Det kommer til å gå langsommere en tid, men fokuset (behovet) for fornybar energi vil med tiden øke.

Norske teknologiske løsninger, norske kompetansemiljøer har mye å bidra med og konferansen i Boston gir en god mulighet for å få dette fram. Konferansen gir en god mulighet til å treffe sentrale personer innen de industriellemiljøene (for eksempel BP) og investormiljøer som RockPort Capital Partners og Kleiner Perkins Caufield & Byers. For oss var det spesielt interessant å treffe de finansielle miljøene og se hvordan de arbeider med innovasjon og kommersialisering.

For OREEC er hovedmålet med deltagelse å fremme norsk industri i USA. Konferansen gir en god anledning til dette, både ved at den på kort tid gir en god innsikt i amerikanske forhold, samtidig som den gir norske selskaper en mulighet til å presentere seg for miljøene i USA. Clean energy konferansen er ikke så stor at en risikerer å bli borte i massen, samtidig deltar de viktigste miljøene fra østkysten her. OREEC vil sammen med Innovasjon Norge utvikle konseptet og invitere flere norske bedrifter med og arbeide for at de også kan holde hovedpresentasjoner på konferansen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar