onsdag 13. mai 2009

- StatoilHydro-metoden er verst - DN.no

Nytt bilde (1)

Staten vil ikke stemme for GreenPeace forslag om at StatoilHydro skal trekke seg ut av oljesandprosjektet i Canada, de mener dette er rent foretningsmessig. SV må jobbe aktivt for å få flertall for dette forslaget.

Offentlig eierskap har vært mye omtalt i det siste. Ikke minst i forbindelse med konflikten mellom staten og Aker, som ble en konflikt mellom Sylvia Brustad og Kjell Ingen Røkke. En sak hvor staten oppførte seg svært uprofesjonelt som eier. Her satt man styret helt til side og undergravde deres kompetanse.

Men, når staten får en mulighet til å bruke sin makt som eier på generalforsamlingen, hvor jo eier skal utøve sin makt, ved å stemme over framsatte forslag, så abdiserer de. Begrunnelsen for ikke å ville stemme for Greenpeace forsalg om at SatoilHydro skal trekke seg ut av det omstridte oljesandprosjektet I Canada er: ”Det foretningsmessige hører under styrets kompetanse. Vi har tillit til styret.” Sier Robin Kåss (Ap) statssekretær i OED.

Saken handler om mye mer en rene foretninger, det handler om hvilken profil en ønsker at selskapet skal ha og det handler om hvilket omdømme StatoilHydro og Norge ønsker å ha. Derfor er det helt legitimt at generalsforsamlingen gir styret og ledelsen i StatoilHydro tydelige signaler om hvilken profil eierne ønsker. Dette er også begrunnelse for andre svært profesjonelle eiere (Folksam, KPA) velger å gjøre Kåss ikke vil.

Eieren har en annen mulighet hvis aktiviteten et selskap en eier får en profil som blir svært belastende, nemlig å trekke seg ut av selskapet. Det er en mulighet staten benytter seg av når selskap bryter statens krav til etiske regler. Her har altså staten en mulighet til å aktivt påvirke StatoilHydros miljøprofil, OG det bør de gjøre. SV bør gjennom regjeringen arbeidet for at Greenpeace forsalg får flertall.

- StatoilHydro-metoden er verst - DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar