onsdag 10. februar 2016

25 år med energisamarbeid Uganda og Norge



I går deltok jeg på interessant presentasjon av Norads rapport om «25 år med energisamarbeid Uganda Norge». Rapporten ble presentert av Kristin T. Wæringsaasen. Tidligere energiråd ved ambassaden i Uganda. Hun vektla at 25 år kan virke som lang tid, men når en ser på alt som må på plass, politiske og regulatoriske forhold, finansiering, etablering av produksjon og linjer, næringsliv og folks oppfattelse av at de kan stole på leveransen av elektrisitet, oppfølging for å sikre seg mot korrupsjon osv. Har mye skjedd på 25 år. At det tar tid er noe en bør være oppmerksom på når en skal måle resultater av bistandshjelp. Utviklingen for Uganda har vært formidabel.

Etter presentasjonen deltok sentrale aktører i en åpen diskusjon, det var: Ola Nafstad - Norfund, Lars Thurmann-Moe – KPMG, Marte Næss – WWF, Knut Thonstad – Norad og Rune Freyer - Freyer Holding. Debatten ble preget av at det ser ut til at næringsutvikling er avhengig av robust elproduksjon med et sterkt overføringsnett. Dette har ført til den raske utviklingen i Asia. Men, det vil ikke gi strøm i rurale områder, og ikke gi tilgang til rene energi for de fattige hevdet Marte Næss.

1,4 milliarder mennesker har ikke tilgang på «moderne» energi, de bruker ved og annen biomasse til koking i primitive ovner. I følge verdens helseorganisasjon er dette den største årsaken til spedbarnsdødelighet.  Tilgang på elektrisitet er viktig for folkehelsen, men også for å kunne løfte de fattige ut av fattigdommen.

Jeg kan ikke se at det skulle være et ente - eller, det må satses på begge deler. I rurale områder bør det bygges ut lokale, enkle nett basert på lokale ressurser, småkraftverk, sol og vind, med enkel lagring og enkle betalingsløsninger. Tilgang til elektrisitet vil for mange være et stort løft.

Rapporten er utarbeidet av Multiconsult og du kan finne hele rapporten her:

1 kommentar:

  1. Jeg vil anbefale alle som leter etter forretningslån til Le_Meridian, de hjalp meg med lån på fire millioner dollar for å starte opp quiltingsvirksomheten, og det var raskt. Når jeg fikk et lån fra dem, var det overraskende hvor lett de hadde å jobbe med. De kan finansiere opp til $ 500.000.000.000 (fem hundre millioner dollar) i alle regioner i verden så lenge det kan garanteres 1,9% avkastning på prosjektene. Prosessen var rask og sikker. Det var definitivt en positiv opplevelse. Unngå svindlere her og ta kontakt med Le_Meridian Funding Service On. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. hvis du leter etter forretningslån.

    SvarSlett