mandag 8. februar 2016

Lønnsomt samfunnsansvar Brukerstyrt grønt skifte



Lønnsomt samfunnsansvar (CSR) - Gode eksempler, var tittelen på et seminar arrangert av BI torsdag 4. februar. Seminaret skulle vise at det er mulig å ta et aktivt samfunnsansvar og fortsatt tjene penger. Den USA baserte matvarekjeden Whole Foods Market har lenge satset på økologiske matvarer, og gjort det til sitt kjennemerke. De har gått lenger og arbeider for at butikkene skal være selvforsynt med fornybar energi, lastebilene skal gå på biodrivstoff. Og, alt dette skal være både økonomisk- og miljømessig bærekraftig.

Også Norge har vi sett gode eksempler, NorgesGruppen har satset på fornybar energi til lagre og butikker i form av solanlegg. De åpnet den første energipositive butikken for ca. 1 år siden. Og, de har konverter det meste av lastebilene over på fornybart drivstoff. Nå har de også bestilt de første el-lastebilene. NorgesGruppen og andre dagligvarekjeder gjør dette fordi de ser at kundene kommer til å kreve det, og skal de fortsatt tjene penger må de bli mer bærekraftige.  Det ser ut til at deler av næringslivet er de som vi sikre en omstilling mot «det grønne skifte» som en del av sitt CSR. Skal et grønt skifte være mulig må stat og kommuner også komme på banen.

Seminaret viste at det er mulig for næringslivet å gå for et grønt skifte og fortsatt tjene penger. En stor andel av befolkningen er bekymret for miljøet (60-70%), men kun noe få tar konsekvensene. Det er for vanskelig for den vanlige forbruker å ta bærekraftige valg og skal en endring skje må næringslivet – her detaljhandelen må ta valgene. Det kan ikke være slik at forbrukeren må lese den lille skriften bak på all emballasje for å finne ut om det er palmeolje i produktet, eller om bomullen er bærekraftig dyrket osv.

For butikker er inntjening viktig – så utfordringen er å tilrettelegge for gode valg og tjene penger på det. BI hadde valgt å trekke fram de gode eksemplene fra: Bunnpris, NorgesGruppen. Rema, Ikea, Clas Ohlsen og Choice Hotell. Alle kunne vise til gode resultater både i forhold til de valg folk gjorde og inntjening. Folk velger klokt hvis det er mulig.

Her finner du hele programmet og presentasjonene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar