torsdag 23. april 2009

Politikere fra Montenegro besøker Akeshus Energi

Uten for kraftstasjonen Akershus Energi tok i dag imot 25 politikere fra Montenegro. Dette er både kommunalpolitikere og politikere fra det nasjonale parlamentet. De er alle sentrale politikere fra ulike partier, som for tiden deltar på kurs ved Nansen Dialog Senter tilknyttet Nansen skolen i Lillehammer.

Besøket på Akershus kraftstasjon på Rånåsfoss hadde to hensikter: vise en offentlig styrt bedrift, og vise hvilken rolle denne spiller i lokalpolitikken, både som en regional utviklingsaktør og som en inntektskilde for kommunen. I tillegg ble det tatt opp tema som energi og klima, samt de tiltak som Akershus Energi arbeider med i denne sammenhengen. Det var stor interesse for det offentlige eierskapet, etter som de selv er i ferd med å selge sin vannkraftproduksjon. Den generelle energi - og klima situasjonen skapte også betydelig debatt.Politikere ser på klimaskrekken hos AE

I  tillegg fikk politikere se Akershus Energis aktivitet rettet mot grunnskoleelevene i  Akershus. 7000 elever besøker Rånåsfoss hvert år, der de får en dags undervisning i energi- og klimaspørsmål.

Fra Akershus Energi s side ble det også lagt vekt på de midler selskapet fører tilbake til samfunnet. I 2009 vil det være rundt 250 millioner i skatt og 250 millioner i utbytte til eier. Eierskapet og norske skatteregler gjør energiselskapene til en viktig inntektskilde for stat og kommune.

Offentlig eierskap vil være ett tema i en forelesning jeg skal holde for politikere fra Montenegro på Nansen Dialog Senter på lørdag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar