tirsdag 14. april 2009

Statnettsjefen forventer kraftoverskudd innen 2015

Forventet kraftoverskudd gir behov for økt overføringskapasitet til kontinentet.

Til tross for bekymring rundt ressurssituasjonen i Midt-Norge, forventer Statnett at Norge og Norden går mot et kraftoverskudd i nærmeste fremtid.
MONA ADOLFSEN

Satsingen på fornybar energi vil bidra til kraftoverskudd i hele Norden. Konsernsjef i Statnett, Auke Lont, tror at vi også uavhengig av ny fornybar energi vil få et kraftoverskudd.

http://www.europower.com/site/ep_article.php?artid=5136

EuroPower.com

Dette er utgangspunktet for et kort oppslag på EuroPower i dag. Auke Lont tar forsiktig i når han sier vi kan ha et kraftoverskudd i 2015. Det kan komme lenge før. Med den nedgang vi har i kraftkrevende industri kan rundt 10 TWh bli frigjort. Samtidig ser vi at norsk produksjon øker, og nådde en rekord på 140 TWh i 2008. Det norske forbruket ligger i overkant av 125 TWh tilt ross for en økning i privatforbruket i 2008. Legger vi oppå dette et krav fra EU om en økning i fornybarproduksjonene med 20 - 30 TWh, har Norge et solid overskudd av elektrisk kraft.

Ulempen med dette er at prisene på el vill falle, og det mer enn det allerede har gjort. I bladet Energi (februar 2009) fryktet noen en kollaps i prisene som på 90-tallet. Elektrisitet vil da ikke være priset i forhold til den skaden som produksjonen fører til på naturen. Kraftverkene vil falle betydelig i verdi, og det vil føre til et stort inntektstap for stat og kummene (som er eierne av kraftverkene).

Det antatte kraftoverskuddet gir etter min mening oss (Norge) store muligheter:

  1. Elektrifisere norsk oljeproduksjon
  2. Øke takten på overgang til fornybar energi inkludert el
  3. Elektrifisering av nærtrafikk

Samtidg vet vi at Europa har store utfordringer i energitilførselen knyttet til usikker energitilførsel i form av gass fra Russland og kommende mangel på energi. I tilegg vil en økning av fornybardelen, særlig fra vindkraftverk, kreve en backup. Norge kan spille en rolle i å sikre Europas energitilførsel.

Med flere kabler til Europa: England, Tyskland og en til til Nederland, kan Norge spille en sentral rolle i leveranse av fornybar energi. Og ikke minst vil det gi oss gode inntekter i en tid da "oljeeventyret" er på hell.

Auke Lont og Statnett har et stort ansvar for å sikre at det bygges ut tilstrekkelig kapasitet for overføring av el til Europa for å øke fornybardelen, sikre norske verdier og sikre inntekter for Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar